zaterdag 8 juni 2013

Kaart Overijssel en Zwolle - Nederland Vakantie

Kaart Overijssel, steden, wegen, spoorwegen: CIA
Overijssel is een van de 12 provincie van Nederland. De provincie ligt in het noordoosten van het land en telt 1.138.571 inwoners (september 2012). De hoofdstad is Zwolle.

Overijssel grenst in het noorden aan de provincie Drenthe, in het zuiden aan Gelderland, in het westen aan Flevoland en in het noordwesten aan Friesland.

In het oosten grenst de provincie aan de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen in buurland Duitsland.

Landschap
De provincie Overijssel bestaat voor een groot deel uit met riviertjes en beken doorsneden zandgrondgebied. In het noordwesten overheersen polders en meren.

Traditioneel wordt de provincie in drie kwartieren verdeeld. Dit zijn Twente, Salland en het Land van Vollenhove.

Daarnaast worden de sociaal-geografische eenheden Salland, Noordoost-Overijssel, de IJssel-Vechtdelta en de Kop van Overijssel onderscheiden.

De provincie Overijssel valt als uitvloeisel van de natuurlijke gesteldheid en het historische nederzettingspatroon uiteen in een vier cultuurlandschappen.

Dit zijn het IJssel-Vechtgebied, het essenlandschap van de zandgronden, de voormalige hoogveengebieden en het gebied van de laagveenplassen.

Bovendien hebben zich vooral in de landstreek Twente de stedelijke zones gevormd.

Rivieren
De rivier de IJssel vormt in het zuidwesten van Overijssel grotendeels de natuurlijke grens met Gelderland. Een aantal andere belangrijke rivieren in de provincie zijn Zwarte Water, Overijsselse Vecht, Dinkel, Regge en Reest.

Kanalen
Een aantal belangrijke kanalen in Overijssel zijn het Twentekanaal, Overijssels Kanaal, Kanaal Almelo-De Haandrik, Kanaal Almelo-Nordhorn en de Dedemsvaart.

Gemeenten Overijssel
Overijssel is bestuurlijk ingedeeld in 25 gemeenten. Dit zijn Almelo, Borne, Dalfsen, Dinkelland, Deventer, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente.

Kampen, Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Zwartewaterland en Zwolle.

Vakantie
Overijssel is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur. Ook steden trekken veel bezoekers.

In de Kop van Overijssel zijn de Wieden, met de meren Beulakerwijde en Belterwijde, een beroemd watersportgebied waar ook veel campings zijn te vinden. De Wieden zijn te water in het algemeen vrij toegankelijk.

In het westen van Overijssel ligt de landstreek Salland. Er liggen veel landgoederen met bijbehorende havezaten, landhuizen en kastelen.

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een recreatie- en natuurgebied dat een groot gedeelte van de heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten beslaat.

Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland en telt tal van prachtige bezienswaardigheden.

De jaarlijks terugkerende boekenmarkt in Deventer op de eerste zondag van augustus is de grootste van Europa.

Steden Overijssel
Naast de hoofdstad Zwolle zijn een aantal andere steden in Overijssel: Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo, Kampen, Oldenzaal, Steenwijk.

Het vliegveld Enschede Airport Twente ligt in de driehoek Oldenzaal - Hengelo – Enschede.

Kaart Overijssel
De onderstaande blanco kaart toont de ligging van de gemeenten in de Noord-Nederlandse provincie Overijssel.

Kaart Overijssel, gemeenten: CBS

Kaart Overijssel
De Nederlandse provincie Overijssel grenst aan de provincies Drenthe, Gelderland, Flevoland en Friesland. In het oosten grenst de provincie aan Duitsland. De hoofdstad is Zwolle.

Kaart Overijssel, steden, wegen, rivieren, meren, topografie: US Army